Šaštínske gymnázium žilo médiami

Gymnazisti v Šaštíne si 9. júna posvietili na to, ako fungujú médiá. Spolu s tímom lektorov odhaľovali logiku médií a vyskúšali si aj prácu profesionálneho fotografa.

„Cieľom projektu Mediálna škola pre školy je priniesť odbornú mediálnu výchovu na gymnáziá a stredné školy. Lektori využívajú metódy neformálneho vzdelávania, pri ktorých si študenti osvojujú kriticko-analytický prístup k médiám a ich posolstvám,“ vysvetlila lektorka a zároveň koordinátorka projektu Katarína Berešová.

Skoro 60 žiakov sa počas mediálnych workshopov oboznámilo s nástrahami mediálneho sveta, v ktorom sa pohybujú. Lektori im pripravili 3 bloky: komunikácia a mediálna logika, sociálne siete. V spätných väzbách si študenti pochvaľovali aj fotografický workshop, kde si mohli vyskúšať fotografovanie so zrkadlovkou s profesionálnym príslušenstvom (externé blesky, clony, rôzne objektívy...) a možnosť konzultácie svojej tvorby s lektorom.

„Bolo fajn, že sa nám venovali odborníci, ktorí sa do toho naozaj rozumejú,“ napísala do spätnej väzby jedna z účastníčok.

Nielen účastníci, ale aj organizátori boli s priebehom workshopov veľmi spokojní a preto premýšľajú o pokračovaní projektu aj v ďalšom školskom roku.

Projekt Mediálna škola pre školy, ktorý zastrešuje Laura, združenie mladých, je projekt mediálnej výchovy určený najmä pre žiakov stredných škôl. Ponúka im kvalitnú a inovatívnu mediálnu výchovu a učí ich analyzovať a hodnotiť mediálne obsahy a tak dekódovať posolstvá prezentované v médiách.

 

Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore Nadácie Orange.