Novinárske posily si na Mediálnej škole skúsili prácu naostro

Laura - združenie mladých, opäť otvorila nový ročník Mediálnej školy, ktorý trval necelé tri dni. Na kurze sa stretlo sedemnásť mladých ľudí, ktorí chceli nazrieť do zákulisia médií a vyskúšať si prácu žurnalistu.

(Žilina, 4.-6.11.2016)

Prvý novembrový víkend neznamenal pre saleziánov v Žiline len návštevu hlavného predstaveného, ale aj začiatok ôsmeho ročníka Mediálnej školy. Kurz s názvom VIDÍM sa niesol v znamení žurnalistiky, vplyvu médií a fungovania sociálnych sietí.

Účastníkov tohto kurzu privítali v piatok večer koordinátorky Mediálnej školy - saleziánky Mária Gregová a Katarína Berešová, šéfredaktor známeho slovenského média Jozef Kotris a saleziánka spolupracovníčka Alžbeta Hrušovská. Pripravili im program na prvý deň, počas ktorého sa mladí venovali pravopisu, základom žurnalistiky a zháňaniu kontaktov.

„Išli na nás zhurta, ale vybrali si príjemnú formu vzdelávania. Naučila som sa veľa, nielen o médiach,” poznamenala Bianka Zámatoczká, jedna z účastníčok.

Sobota bola pre možno-budúcich novinárov veľmi špeciálna. Mali príležitosť výskúšať si žurnalistiku naostro. Vytvorili tímy rôznych typov novín a vyspovedali viacerých organizátorov a hostí.

„Bolo skvelé, že sme si mohli vyskúšať v praxi všetko to, o čom nám hovorili na prednáškach,” rozplývala sa Ľudmila Luptáková, „bola to pre mňa veľmi hodnotná skúsenosť,” dodala.

Po skončení dlhoočakávanej akcie mali účastníci za úlohu napísať článok v tímoch. Mladých motivovala výhra - najlepší článok bol uverejnený na stránke saleziani.sk.

„Nenazval by som to výhrou, mali sme dobré podmienky a využili sme to,“ uviedol Michal Fecko z tímu s najlepším článkom, „je super odchádzať s pocitom, že tvoju prácu niekto uvidí,” poznamenal.

Posledný deň na Mediálnej škole strávili študenti vo väčšom pokoji. Zúčastnili sa nedeľnej svätej omše, simulácie tlačovej konferencie a napísali feedback organizátorom. „Z nedeľného programu sa mi najviac páčila omša, na ktorej sa krstilo siedme dieťa v rodine. Prišlo mi to vzácne.” podelil sa o zážitok Matúš Matušiska.

„Veľmi dobre reagujete a rozmýšlate,” pochválil študentov Kotris, „myslím, že ste jeden z najlepších ročníkov na Mediálnej škole,” pokračoval.

Mediálna škola je projekt neformálneho vzdelávania v oblasti médií, ktorý vznikol v roku 2009 v rámci spolupráce saleziánskej rodiny na Slovensku a v Česku.

__

Apolónia Drábová, účastníčka kurzu VIDÍM