Pracovná ponuka po druhom kurze? 1.apríl?

Prvoaprílový víkend strávili účastníci prvého ročníka na kurze venovanom fotografií. Okrem kvalitných poznatkov a nadobudnutých zručností si niektorí z nich odnášajú aj cennú vizitku s pracovnou príležitosťou.

Dvadsať jeden prvákov Mediálnej školy počas jarného kurzu ŽIJEM odborne sprevádzal profesionálny fotograf Vlado Škuta. Účastníkov oboznámil s termínmi ako kompozícia, zlatý rez či expozičný trojuholník. Naučili sa priamo na svojom foťáku používať parametre ako  clona, čas uzávierky, ISO a neskôr  ich uplatnili pri fotení portrétov.

No viac ako teóriu si mladí cenili konkrétne rady a konštruktívnu kritiku pri hodnotení ich tvorby. „Na kurz som šiel s malou dušičkou, ale jeho rady boli pre mňa veľmi hodnotné. Vedel poukázať na detaily v mojich fotkách, kde často robím chyby. A keďže sa chcem posúvať  vo fotke ďalej a zlepšovať sa, som veľmi vďačný,“  ohodnotil prácu lektora Adam z Dolného Kubína.

Popoludňajšie počasie v sobotu doslova nahrávalo nádejným fotografom a tak sa praktická časť reportážnej fotografie presunula do centra Žiliny. Počas fotenia sa mohli stretnúť s rôznymi situáciami. Jeden z účastníkov po odoslaní svojej fotky človeku z mesta, ktorého fotil, dostal obratom ponuku na pracovnú spoluprácu. „Bol som prekvapený, nečakal som to. Z ničoho nič a bum. Je to pre mňa povzbudzujúce, že si niekto takto ocení moje fotky. Veľmi ma to povzbudilo do ďalšej práce na sebe,“  teší sa Vilo z Humenného.

“Vnímam citeľný výrazný posun, posun medzi prácami, ktoré priniesli v piatok a ktoré vytvorili počas kurzu. Každý jeden z nich  tento víkend na sebe zamakal“ dodal lektor Vlado Škuta.

Už o týždeň sa v Žiline stretnú na poslednom absolventskom kurze meškári druhého ročníka. Kurz bude zameraný na video.

Mediálna škola je projekt neformálneho vzdelávania, ktorý organizuje Laura, združenie mladých. Cieľom projektu je podpora vzdelávania mladých v oblasti médií. Počas štyroch kurzov sa účastníci oboznámia so základmi žurnalistiky, reportážnej fotografie, dizajnu a videa.

---

Sr. Mária Gregová