Žilinu cez víkend potrápila záplava „kanónov“

Ulice Žiliny plné kanónov. Niektorí obyvatelia pred nimi utekali, ďalší sa im vydali s odvahou v ústrety. Nešlo však o žiaden politický prevrat, či vojenskú operáciu. Skupina nažhavených prvákov Mediálnej školy sa na svoj druhý kurz musela vybaviť úplne novými zbraňami – fotoaparátmi.

13.-15.04.2018, Žilina

Fotoreportáž, portrét, dokument - aj toto sa šestnásti prváci Mediálnej školy naučili zhotovovať na kurze s názvom Žijem. Niesol sa v peknej atmosfére a ešte krajšom prostredí. „V Žiline som už ako doma, mám to tu veľmi rada a najmä keď som tu s tak super kolektívom,“ potvrdila účastníčka Katarína Kralovičová a s humorom dodala, „táto skúsenosť mi otvorila oči, dokonca aj objektív. Odteraz sa pozerám na svet s úplne inou clonou."

Na začiatku kurzu lektor Vladimír Škuta, profesionálny fotograf, ohodnotil doma vytvorené fotoreportáže. V nedeľu sa znovu vyjadril k fotografiám zhotoveným už na kurze: „Ste veľmi silná skupina. Aj tie fotky, čo ste nafotili sami pred kurzom boli veľmi dobré." Nezabudol však spomenúť, že všetko potrebuje tréning a fotografovanie nie je výnimka.

Na víkend sa k prváckej zostave pridala aj víťazka instagramovej súťaže Blanka Gáliková. „Kiežby som takéto kurzy absolvovala aspoň raz za pol roka, na prednáškach som sa naučila veľa nového." Teóriu fotografovania si v praxi účastníci vyskúšali v meste, kde sa snažili zachytiť príbehy a emócie ľudí. Taktiež mohli svoju tvorbu konzultovať s lektormi.

Lektori povzbudili účastníkov, aby sa nebáli skúšať nové veci ohľadom fotografovania. „Uvedomila som si, že keď budem fotiť, tak sa dá praxou dostať veľmi ďaleko," s odhodlaním povedala meškárka Viktória Bašovská. Výsledné práce z fotenia v meste si môžete pozrieť TU

Od decembra 2016 sú kurzy Mediálnej školy akreditované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Certifikát môže absolventom pomôcť uplatniť sa na vysokej škole či v budúcom zamestnaní. Už tento víkend čaká druhákov záverečný absolventský kurz o videu.

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

___
Klaudia Drdúlová, Paulína Hírešová, Petra Červeňanská

Účastníčky Mediálnej školy